Dzisiaj bardzo ciężko powiedzieć o jakimś produkcie, że jest stuprocentowo zdrowy. Dzisiaj niemal każdy produkt jest przetworzony albo ma w swoim składzie dodatki, których tam nie powinno być. Podobnie jest z mięsem. Już w momencie uboju bardzo często nastrzykuje się wieprzowinę, aby była cięższa, a sprzedawca mógł więcej zarobić. Z drobiem jest bardzo podobnie. Dodatkowo zwierzęta hodowlane bardzo często karmione są paszami GMO oraz faszerowane antybiotykami, aby były zdrowe w ciężkich warunkach, w których są hodowanie.

Całkiem inaczej sprawa ma się z dziczyzną. Zwierzęta leśne nie są hodowane w klatkach, bez światła, czy ruchu. Mięso zwierząt łownych jest pozbawione niepożądanych substancji pochodzących z pasz GMO oraz antybiotyków. To wszystko sprawia, że jedynie dziczyznę można nazwać prawdziwie zdrowym mięsem.

Jakie wędliny wybierać?

W przypadku wędlin jest podobnie, jak z mięsem. Tanie produkty zwykle mają sporą ilość niepotrzebnych i najczęściej niezdrowych substancji. Przykładem mogą być konserwanty, spulchniacze i wypełniacze w postaci białek różnego rodzaju.

Przed kupnem wędlin zawsze należy sprawdzić skład i wybrać te, które mają najwięcej mięsa w swoim składzie. Ważne aby nie było to mięso mechaniczne oddzielone. Są to najgorszej jakości skrawki mięsa, które aby były smaczne muszą być nafaszerowane sporą ilością dodatków.

Wędliny dobrej jakości powinny składać się jedynie z mięsa, wody oraz przypraw. Wyjątkiem jest jeden konserwant, a mianowicie sól peklowa, czyli azotyn sodu. Mimo, że nie jest on zdrowy, to chroni Cię przed zatruciem kwasem kiełbasianym, który może spowodować nawet śmierć.

Najlepszymi i najzdrowszymi produktami są wędliny z dziczyzny. Kiełbasa z dzika, szynka z dzika, kabanosy z sarny czy pasztet z dziczyzny, to zdrowe produkty, pozbawione konserwantów o niewiarygodnym smaku.

 

Czy parówki są zdrowe dla dzieci?

Bardzo często powtarzanym pytaniem jest, czy parówki są zdrowe? Najlepsza odpowiedź to, zdrowe parówki są zdrowe. Przy wyborze parówek należy unikać w składzie wszystkich zbędnych rzeczy, czyli dokładnie jak w przypadku wędlin konserwantów oraz dziwnych dodatków.

Parówki warto wybierać też takie, które produkowane są z konkretnej partii mięsa. Świetnym przykładem będą parówki z szynki. Jeśli w składzie widnieje napis, że składa się on z 95% mięsa szynki, wtedy mamy pewność, że jemy mięso.

Warto też skosztować parówek z dziczyzny. Parówki z sarny są bardzo delikatne, robione z młodego i delikatnego mięsa. Parówki z sarny pochodzące z Leśniczówki pozbawione są także jakichkolwiek zbędnych dodatków i konserwantów, a proces powstawania jest stuprocentowo tradycyjny!

 

Szeroki wybór wyrobów mięsnych w ofercie sklepu http://www.lesniczowka.net/.

Close
Kobiece tematy – artykuły

Artykuły dla płci pięknej poruszające każda tematykę kobiecą

Friday, Mar 29, 2024